בלוטת התריס- מחפשים איזון הורמונלי

בלוטת התריס אחראית על הפרשת הורמונים שונים שמשפיעים על חיי האדם. פרופ' דן פליס, מומחה למחלות אף אוזן גרון ולניתוחים אונקולוגיים בראש ובצוואר, מספק לכם את כל המידע שאתם צריכים על בלוטת התריס.

מהי בלוטת התריס?

בגלל צורתה נקראת בלוטת התריס גם בלוטת המגן, והיא בלוטה השייכת למערכת האנדוקרינית בגוף האדם. הבלוטה מפרישה הורמונים שונים המשפיעים על קצב המטבוליזם של הגוף, על קצב הגדילה ועל תפקודן התקין של מערכות רבות בגוף האדם. הורמון נוסף שמפרישה הבלוטה מווסת את רמת הסידן בדם על ידי מניעת שחרור סידן ממאגריו בעצמות.

בעיות בבלוטת התריס

כאמור, תפקיד הבלוטה להפריש הורמונים שונים, והבעיות הנפוצות בבלוטה קשורות בפעולתה זו. הבעיות הנפוצות ביותר הן תת פעילות בבלוטת התריס שמשמעותה חוסר בהורמונים ויתר פעילות שמשמעותה עודף הורמונים.

בלוטת התריס- מתי יופיעו בעיות?

עודף ותת פעילות בבלוטת התריס עלולים להופיע על רקע גידול שפיר או ממאיר בבלוטה, כתוצאה ממחלות שונות, כתגובה לתרופות מסוימות וגם כמצב מולד. במידה ולא מדובר בגידול ממאיר יינקט תחילה טיפול תרופתי, ובמידה והטיפול לא מצליח או שמדובר בגידול ממאיר יתבצע הליך כירורגי.

שלבי אבחון במקרה של גידול

כדי לאבחן את טיב הבעיה תתבצע תחילה בדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס ואזור הצוואר. בבדיקה ייבחנו מאפייני הגוש ויבדקו ממצאים נוספים באזור הצוואר. הבדיקה הבאה נקראת FNA, והיא כוללת דיקור במחט עדינה כדי לשאוב כמות קטנה של חומר מהאזור החשוד על מנת לאפיין אותו. בנוסף, תתבצע בדיקה ציטולוגית בה יבדקו סוגי התאים המרכיבים את הגידול כדי לקבוע את סוג הגידול. בחלק מהמקרים יהיה צורך לבצע גם בדיקת CT, דיקור במחט עבה ו-PET.

איך מטפלים בסרטן בבלוטת התריס?

הטיפול בסרטן מבוסס על טיפול ניתוחי להסרת הבלוטה וטיפול משלים ביוד רדיואקטיבי כאשר מדובר בגידול ממאיר. כל טיפול יותאם אישית למטופל בהתאם לסוג הגידול וגודלו, גיל המטופל ומינו, מצבו הבריאותי הכללי ועוד. בכל הנוגע לטיפול מסוג זה, חשוב מאוד לפנות לגורם מקצועי ואמין. פרופ' דן פליס מומחה אף אוזן גרון.

יתר פעילות בלוטת התריס

כאשר הבעיה היא יתר פעילות מקובל לבצע טיפול תרופתי להורדת רמת הפעילות של הבלוטה. הטיפול עלול לגרום לתופעות לוואי ואלה פוסקות עם הפסקת הטיפול. אפשרות נוספת היא טיפול ביוד רדיואקטיבי, שנחשב קיצוני יותר ועלול לגרום לתת פעילות של הבלוטה.

תת פעילות בלוטת התריס

כאשר הבעיה היא תת פעילות של בלוטת התריס משלימים את פעולתה בעזרת נטילת תרופה בשם אלטרוקסין שמכילה את ההורמון החסר תירוקסין. הטיפול הזה לא כולל תופעות לוואי והוא קל יותר מטיפול ביתר פעילות.