בסיס הגולגולת נמצא בין המוח לבין הפנים ובין המוח לצוואר (בחלקו האחורי). הוא מחולק לשלושה חלקים: חלק קדמי המורכב ממערות הפנים ומארובת העיניים והמצח, מחלק אמצעי המורכב מאזור הרקה ומהאוזן הפנימית והחלק האחורי הכולל את העורף. גידולי בסיס גולגולת נחשבים לנדירים באופן יחסי ולבין הגידולים הקשים ביותר לטיפול בשל מיקומם המיוחד. אלה יכולים להיות גידולים שפירים, כמו כורדומה, שוונומה, פראגנגליומה ומנינגיומה או גידולים ממאירים כמו אקנוקרצינומה, סרטן האפיתל הקשקשי, שוונומה ממאירה ואסטזינירובלסטומה.
כיצד מזוהים הגידולים
את גידולי בסיס הגולגולת מזהים לרוב לאור תלונות המטופל. במקרים של דמם חוזר באף, הפרעות בחוש הריח, חסימה של האף, דמעת לא מובנת, פזילה, בלט בעין או דלקת של מעטפות המוח ייתכן ומדובר בגידול. מעבר לכך, עשויים להיות נלווים לגידולים אלה ירידה בכושר השמיעה, סחרחורות, חוסר שיווי משקל וגם תלונות נוירולוגיות אחרות. אם יש חשש לגידול בבסיסי הגולגולת, בין אם האחורי ובין אם הצידי, מבצעים לרוב בדיקה נוירולוגית מקיפה מאד, בדיקת הולכה עצמית ובדיקת שמיעה.
סקירה באמצעות טומוגרפיה היא דרך נוספת לזהות את הגידולים ובמיוחד את מיקומם המדויק. זיהוי המיקום עוזר לתכנן את ההליך הניתוחי ואת אופן כריתתו של הגידול שנמצא. כאשר ישנו חשד לגידול, הקשור לכלי הדם, ישנה אפשרות של צינתור לצורך זיהוי כלי הדם המזינים את אותו גידול. אפשרות נוספת היא נטילת דגימת ריקמה, הנבדקת תחת מיקרוסקופ לפני הניתוח לצורך זיהויה הוודאי.
שיטות הטיפול האפשרויות
במקרים של גידולי בסיס גולגולת ההליך הטיפולי המוצע הוא ניתוח לרוב. יחד עם זאת, ישנו קושי רב בכריתת הגידולים, לאור האזור שבו הם נמצאים והיותם סמוכים לאיברים אחרים ולמבנים חיוניים ומורכבים בגוף, כמו עצבים, כמו כלי דם, ארובות העיניים ומערות הפנים ומערות האף. בשנים האחרונות חלק התקדמות משמעותית בתחום זה וישנן כיום שיטות ניתוחיות המסייעות בהוצאת הגידול. אפשר כיום, ובניגוד לעבר, לכרות באופן בטוח את מרבית גידולי בסיס הגולגולת, ומבלי לפגוע באיברים סמוכים או במערכות חיוניות שונות. בעת הצורך, אפשר אף לשחזר את אותו בסיס גולגולת שנכרת, בין אם באמצעות מעטפת שריר, בין אם באמצעות שתל עצם ובין אם באמצעות רשת טיטניום.
ההליך עצמו מבוצע בשיתוף פעולה בין מספר גורמים על מנת לבצעו באופן המדויק והמוצלח ביותר. לוקחים בכך חלק רופאי אף אוזן גרון, מנתחים פלסטיים וכמובן גם נוירוכירורגים. במצבים מסוימים, כאשר הגידול בבסיס הגולגולת הוא ממאיר, מוצעת קרינה ישירות לאזור שבו נמצא הגידול. כאשר לא ניתן לכרות את הגידול במלואו, כימותרפיה יחד עם קרינה או בנפרד היא אפשרות טיפולית נוספת.
כיצד מבוצע הניתוח
ניתוח להסרת גידולי בסיס גולגולת מתבצע תחת הרדמה מלאה. אופן הגישה לגידול נקבע בהתאם למיקומו. במקרים מסוימים הדבר נעשה דרך האף, במקרים אחרים דרך העצם הטמפורלית, שבאזור הרקה ולעיתים דרך אזור הפורמן מגנום, אותו החור שנמצא בבסיס הגולגולת וממנו יוצא גזע המוח לאורך עמוד השדרה). ישנם מצבים בהם ניתן לבצע את ההליך באופן אנדוסקופי, מבלי לחתוך את עצמות הגולגולת. במצבים כאלה מחדירים צינוק דקיק וגמיש הכולל מצלמה בקצהו דרך חורים קטנטנים בגולגולת עצמה או דרך האף והסינוסים. במידה ונבחר הליך פולשני מלא, יש לקחת בחשבון סיבוכים אפשריים, אם כי נדירים, כמו פגיעה עצבית, זיהום, דליפת נוזל המוח, אוטם מוחי, דימום מוחי או דלקת ריאות.
פרופסור דן פליס, מומחה אף אוזן גרון, מתמחה בניתוחי כריתת גידולי בסיס גולגולת. למידע על הניתוח עצמו ולפרטים נוספים חשובים, התקשרו לטלפון 077-2305161