זיהומים וגושים בבלוטת פרוטיס

 

 

בלוטת הפרוטיס היא אחת מבלוטות הרוק שמסייעות לגוף בפעולות האכילה והעיכול, ובמקרה של בעיה בבלוטה חשוב לקבל טיפול מקצועי. פרופ' דן פליס, מומחה למחלות אף אוזן גרון ולניתוחים אונקולוגים בראש ובצוואר, מספק לכם מידע מועיל על פרוטיס.

בלוטות הרוק

באזור הפנים קיימים שלושה סוגי בלוטות רוק ראשיים, ועוד שלל בלוטות קטנטנות. תפקידן של כל הבלוטות האלה להפריש רוק לחלל הפה כל הזמן, ובמיוחד בזמן אכילה. לרוק תפקידים חשובים רבים, ובין השאר הוא מסייע לרכך את האוכל, שומר על חלל הפה, מגן על השיניים ועוד. אחת מ-3 הבלוטות הראשיות היא בלוטת הפרוטיס, שנמצאת באזור האוזניים והצוואר העליון. מהבלוטה נמשכת תעלה שפיתחה נמצא מול השיניים הטוחנות העליונות ומשם מופרש הרוק לפה. בתוך הבלוטה עובר עצב הפנים, שמעצב את שרירי הפנים, ולמעשה מאפשר להפעיל אותם.

בעיות נפוצות

בלוטת פרוטיס עלולה לסבול ממחלות שונות, גידוליות ולא גידוליות. אבניםשזזזשדשד בבלוטות הרוק עלולות לגרום לסתימת הניקוז ולהצטברות רוק. כתוצאה מכך עלולים להתרבות חיידקים ועלול להתפתח זיהום המלווה בנפיחות וכאבים. הימצאות אבנים ניתן לאבחן בעזרת אולטראסאונד ו-CT והטיפול יכלול אנטיביוטיקה ולעתים גם פתיחה של פתח הבלוטה להוצאת האבן.

גורמים נוספים עלולים לגרום לזיהום בבלוטה, ואחד מהם הוא וירוס החזרת. הזיהום יבוא לידי ביטוי בכאב בעת האכילה ונפיחות מקומית. כיוון שמדובר בוירוס אין טיפול ספציפי למחלה, אולם יהיה צורך לבדוק שלא מדובר במורסה או בגוש.

גוש בבלוטת פרוטיס

גוש בבלוטת הפרוטיס לרוב לא גורם לכאבים, והזיהוי שלו מבוסס על מישוש. בדרך כלל גוש בבלוטה יהיה שפיר, כלומר לא יתפשט לאזורים אחרים בגוף וכ-20% מהגידולים הם ממאירים. מטופל הסובל מגוש בבלוטת הפרוטיס יאובחן על ידי הרופא, שייעזר גם בבדיקות שונות בהתאם למצבו של המטופל. בין הבדיקות בהן נעשה שימוש ניתן למנות אולטראסאונד, דיקור בלוטה, MRI ו-CT. כדאי לבדוק על פרופסור אף אוזן גרון בעל שם שיוכל לאבחן נכון את המצב.

הטיפול בגוש מתבסס על כריתה שלו, שצריכה להתבצע תוך הקפדה יתירה על שמירת עצב הפנים. כדי להצליח לשמור על העצב בצורה מיטבית חשוב לכרות את הגידול כשהוא קטן ועדיין לא לוחץ על העצב. לפני החלטה על ניתוח פרוטיס יש לערוך בירור יסודי כדי לזהות באיזה סוג כריתה להשתמש. שני סוגי הכריתות הקיימים הם כריתה שלמה וכריתה חלקית: אם הגוש נמצא באונה השטחית של הבלוטה נסתפק בכריתת האונה הזו בלבד, ואם הוא נמצא גם באונה העמוקה יהיה צורך לכרות את כולה.