כריתת שקדים ופוליפים

כריתת שקדים ופוליפים היא הליך כירורגי נפוץ מאוד, ובעיקר בקרב ילדים. השקדים, שהם בלוטות לימפה, מהווים חלק ממערכת החיסון שלנו, האחראית בין היתר על זיהויים של חיידקים, נגיפים וגם גופים זרים העשויים להזיק לגוף ולפעול בהתאם. השקדים נמצאים בחלל הפה בעוד שהפוליפים נמצאים מעל הפה, ובמקרה של מחלה או של זיהום הם מתנפחים (זו דרכה של מערכת החיסון להילחם באותם חיידקים). בשל מיקומם הרגיש של השקדים, התנפחות משמעותית שלהם עשויה לחסום את דרכי האוויר או את חצוצרות השמע ובכך לפגוע ביכולת הנשימה. הדבר עשוי לבוא לידי ביטוי בזמן השינה וביום יום. מעבר לכך, צפויים להופיע זיהומים חוזרים לעיתים, הן בסינוסים והן באוזן התיכונה, שהם לכשעצמם לא נעימים.

מתי מבצעים זאת

כריתת שקדים ופוליפים מועצת במקרים הבאים: כאשר ילדים סובלים מזיהומים חוזרים בשקדים, כאשר ישנה פגיעה בשינה התקינה ובנשימה וכאשר התגלה גילוי ממאיר או שפיר. מטרתה העיקרית של הכריתה היא להקל על הסימפטומים השונים שקדמו לניתוח ולאפשר איכות חיים. ברוב המקרים תופעות רבות נעלמות, כמו דלקות אוזניים חוזרות, נזלת מרובה, נחירות בזמן השינה וגם חרחורים או שהן מופיעות, אם כי בתדירות נמוכה מאד. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, לא מושג השיפור הנדרש, וכאשר הבעיה באה לידי ביטוי בעיקר באוזן, מוצע ניתוח כפתורים, העוזר למנוע את הצטברות הנוזלים באוזן התיכונה.

כיצד זה מתנהל

כריתת שקדים ופוליפים נעשית תחת הרדמה מלאה. לפני הניתוח מחברים את המטופל לאינפוזיה, דרכה מזליפים חומרי הרגעה, העוזרים בהפחתת החרדה הנלווים לרוב להליך. כאשר מדובר בילדים, הוריו יכולים להיכנס עמו בדרך כלל לחדר הניתוח עד שחומרי ההרדמה משפיעים. ההליך עצמו נעשה דרך הפה, והוא כולל כריתת השקדים והפוליפים תוך שימוש במכשירים מיוחדים, לרבות סכין מנתחים, מלקחיים וגם מכשירי שאיבה במידת הצורך. ההליך עצמו אורך לרוב בין חצי שעה לשעה.

אחוזי הצלחה וסיכונים אפשריים

מכיוון שמדובר בהליך כירורגי פולשני, יש לקחת בחשבון סיכונים אפשריים, אם כי חשוב לזכור כי הם נדירים, ומופיעים בדרך כלל ב-1 אחוז עד 2 אחוז מהמקרים. דימומים, פגיעה בשיניים או בלשון, הפרעה בדיבור או כאב בגרון הם סיבוכים העשויים לצוץ לאחר הניתוח. סיכויי ההצלחה של ההליך עומדים על למעלה מ-85 אחוזים, כך שהסיכוי לשיפור משמעותי במצבו של המטופל לאחר ההליך הוא גבוה מאד. מכיוון שמעורבת בהליך גם הרדמה מלאה, ייתכנו סיבוכים הקשורים להרדמה עצמה. גם הם נחשבים לנדירים: נפילה בלחץ הדם ובדופק, פגיעה במיתרי הקול או בשיניים וחנק. חשוב לזכור – הסיכוי לכך נמוך מאד.

לאחר הניתוח והחלמה

לאחר הכריתה מועבר המטופל לחדר התאוששות, שם, אם מדובר בילד, יכולים הוריו להצטרף אליו. לרוב, ההתאוששות מכריתת שקדים ופוליפים היא מהירה יחסית, אם כי במשך מספר ימים לאחר הניתוח, צפויות להופיע תופעות שונות, כמו צרידות, כאב גרון וייתכן שגם דימום קל. תופעות אלו שכיחות מאד וחולפות מעצמן בתוך כמה ימים. יחד עם זאת, אם הן מתחזקות, הכאב לא חולף והדימום מתחזק, חשוב לפנות בהקדם לגורם טיפולי. לאחר השחרור מבית החולים (בדרך כלל מדובר באשפוז של יום בלבד) ניתן לחזור לשגרה מלאה בתוך עשרה ימים. לאחר כחודש יש להגיע לביקורת אצל הרופא המנתח על מנת לבדוק את המקום שבו בוצע ההליך ולוודא שהוא נראה כשורה.

פרופסור דן פליס, מומחה לאף אוזן גרון, הוא הכתובת המקצועית לפנות אליה לצורך כריתת שקדים ופוליפים. לפרטים נוספים על ההליך, התקשרו לטלפון 077-2305161

השארת תגובה