קשריות בבלוטת התריס הן למעשה גושים בבלוטת התריס, ובמקרים מסוימים הן עלולות לגרום גם להפרעה בריאותית.
פרופ' דן פליס, מומחה למחלות אף אוזן גרון ולניתוחים אונקולוגיים בראש ובצוואר, מסביר לכם מהן קשריות בבלוטת התריס ואיך תזהו אותן.
מהי בלוטת התריס?
בלוטת התריס נקראת גם בלוטת המגן ותפקידה להפריש הורמונים שמשפיעים על קצב המטבוליזם בגוף, על קצב הגדילה וההתפתחות של הגוף, על הטמפרטורה שלו ועוד. הבלוטה נמצאת בבסיס הצוואר מתחת לפיקת הגרון, ובצורתה היא דמוית פרפר. הבעיות הנפוצות ביותר בבלוטת התריס הן תת פעילות ויתר פעילות, והן עלולות להיגרם גם בגלל קשריות בבלוטת התריס.
מהן קשריות בבלוטת התריס?
כאשר מדברים על קשריות מתכוונים לגושים שעלולים להיווצר בבלוטת התריס, וגודלם נע בין מילימטרים ספורים למספר ס"מ. קשריות בבלוטת התריס הן ממצא שכיח יחסית, ובדרך כלל הן לא ישפיעו על תפקוד הבלוטה. יחד עם זאת, הקשרית תשפיע כאשר היא תפריש עודף הורמונים ותגרום לעודף פעילות. בנוסף, קשריות שכיחות יותר בקרב נשים, שכיחותן עולה עם הגיל וכאשר מתגלית קשרית יש לפנות לאנדוקרינולוג.
השלכות
בדרך כלל קשריות בבלוטת התריס לא מהוות בעיה בריאותית, אולם חלק מהן עלולות לגרום לבעיות שונות:
בערך 1 מכל 20 קשריות תהיה סרטנית, לכן חשוב לאבחן קשריות בעייתיות מבעוד מועד.
חלק מהקשריות מפרישות עודף של הורמונים.
קשריות גדולות יחסית עלולות לגרום ללחץ על אברים אחרים.
קשרית גדולה עלולה לגרום לנפיחות באזור הגרון, ולהפרעה במראה החיצוני.
כאשר ניגשים לזיהוי קשריות יש שתי מטרות מרכזיות. ראשית, נרצה לשלול מרכיב סרטני, כיוון שזוהי הסכנה המרכזית שלהן. שנית, נרצה לבדוק הפרשה של עודף הורמונים. שתי אלה הם הבעיות הקריטיות שעלולות לפגוע בבריאותו של המטופל, בעוד 2 הבעיות האחרות אקוטיות פחות.
איך מגלים את הקשריות?
מרבית הקשריות קטנות מאוד, ורק כ-30% מהן ניתן לזהות בעזרת מישוש. אופן הזיהוי הנפוץ ביותר של קשריות בבלוטת התריס מתבצע בעזרת בדיקת אולטרא סאונד של הצוואר, ובדיקות נוספות שיעזרו בזיהוי הן דופלקס צוואר ובדיקות הדמיה אחרות.