כריתה צווארית (NECK DISSECTION)
ניתוח שבו כורתים את הרקמה השומנית של הצוואר הכוללת בתוכה מאות בלוטות לימפה. הניתוח הוא ניתוח אונקולוגי והוא מבוצע במקרים שבהם הוכח שישנן בלוטות גרורתיות (מטסטזות) בצוואר, או במקרים שבהם ההיתכנות לבלוטות גרורתיות היא גבוהה במיוחד. הניתוח מבוצע במקביל לניתוחי כריתה ראשונית של גידולים רבים באזור הראש והצוואר כגון: בלוטות רוק, בלוטת התריס (תירואיד), גידולים של חלל הפה, גידולים של תיבת הדיבור (לארינקס), גידולי הלוע, הפה, האף, מערות הפנים ובסיס הגולגולת.
“Atlas of head and neck surgery”, volume editors Dan M Fliss, Z, Gil
כריתה צווארית, הוא הליך שבו נכרתת הרקמה השומנית של הצוואר הכוללת בתוכה מאות בלוטות לימפה. הניתוח מבוצע כאשר קיים גידול סרטני באחד מאיברי הצוואר או גרורות מגידולים באזור הצוואר, בהתאם לממצאים בבדיקה הפיזיקלית, כחלק מתהליך האבחנתי יבוצעו חלק או כל הבדיקות הבאות:
- ביופסיה במחט עדינה (FNA) ובדיקה ציטולוגית, או ביופסיה פתוחה שתאפשר אבחנה פתולוגית של הסרטן הראשוני והגרורתי.
- תוצאות בדיקות הדמיה אולטרסאונד, MRI, CT
- PET/CT
לא כל הבדיקות נחוצות בכל מקרה. תכנית הבדיקות הינה אישית ומותאמת לכל חולה .
הרופא יחליט על ביצוע כריתה צווארית במקרים הבאים:
- כאשר בדיקת הרופא המומחה, תשובת הבדיקה הציטולוגית ובדיקות ההדמיה מוכיחות כי בלוטות לימפה הנמצאות בצוואר נגועות בתאים סרטניים, והפכו גרורתיות (מטסטזות)– כלומר במקרים בהם הוכח שקיימות גרורות בבלוטות הלימפה שבצוואר.
- כאשר על סמך אבחנה פתולוגית וממצאים קליניים נוספים (כגון בדיקה פיזיקלית ובדיקה תוך ניתוחית) החליט הרופא כי קיים סיכוי גדול לנוכחות גרורות סמויות ובלוטות לימפה נגועות בצוואר.
בדרך כלל ההחלטה על ביצוע כריתה צווארית נעשית מראש, הניתוח מבוצע בעת ובעונה אחת עם כריתת הגידול הראשוני –אשר יכול לנבוע ממגוון האיברים הנמצאים באיזור – בלוטות רוק, בלוטת התריס (תירואיד), גידולים של חלל הפה, גידולים של תיבת הדיבור (לארינקס), גידולי הלוע, הפה, האף, הלוע התחתון ובסיס הגולגולת . אולם לעתים, במהלך ניתוח כריתת גידול צווארי, יווכח הרופא כי רבים הסיכויים לקיומן של גרורות (מטסטזות) סמויות. במקרים אלו ירחיב הרופא את השדה הניתוחי ויבצע כריתה צווארית.
כריתת צוואר סלקטיבית/ פונקציונלית
מבחינה אנטומית הצוואר מלא וגדוש באברים חיוניים משמעותיים ביותר. בתוך הרקמות הרכות, מלבד בלוטות לימפה וכלי לימפה רבים עוברים גם העצבים המקשרים בין המוח לגוף- עצב הכתף, עצב הלשון ועצב ה VAGUS, עצב הסרעפת ופקעת העצבים הבראנכיאלית, כמו גם כלי הדם המובילים דם מחומצן למוח (CAROTID ARTERY) והמחזירים דם לריאות וללב (JUGULAR VEIN). היכולת לבצע ניתוח פולשני באיזור זה דורשת היכרות מדוקדקת של אנטומית הצוואר. בנוסף להיכרות עם האנטומיה, יש צורך ביכולת לזהות את העצבים וכלי הדם החיוניים כל כך לתפקוד האדם, אותם יש לשמר ככל הניתן אך מבלי לפגוע בכריתה המלאה והבטוחה של הסרטן.
“Atlas ao head and neck surgery” series editor Chris de souza, volume editors Dan M Fliss, Z, Gil
ההליך הרפואי:
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית, תוך כדי או בסמוך לכריתת הגידול הראשוני בראש ובצוואר. החתך העורי שמבוצע הוא חתך רוחבי צווארי בתוך קפלים טבעיים של העור, דבר התורם לתוצאה אסתטית. במהלך הניתוח מבצע הרופא כריתה מלאה של הרקמות הצוואריות שבתוכן נמצאות בלוטות לימפה תוך כדי שמירה קפדנית על המבנים החיוניים בצוואר.
סיכונים וסיבוכים:
הסברים מפורטים ינתנו במהלך הפגישה עם הרופא:
- דימום תוך כדי או אחרי הניתוח.
- חוסר תחושה בעור הצוואר העליון.
- במקרים נדירים חולשה של העצבים הנמצאים באזור הניתוח.
- פגיעה בכלי הדם הגדולים בצוואר (נדיר מאוד).
- פגיעה בצינור הלימפה המתנקז לוריד היוגולרי הנמצא בשדה הניתוחי.
- הטיפול בסיבוכים אלה הוא שמרני (חבישות וניקוז) או ניתוחי, במקרים נדירים ביותר.