כאשר מדברים על רקמות רכות מתכוונים לאותן רקמות, התומכות באיברי הגוף. אלו יכולות להיות רקמות השומן, רקמות שריר שלד וגם את כלי הדם, הלימפה ואף את מערכת העצבים ההיקפית. ניתוחי רקמות רכות מתבצעים במקרים של גידולים ברקמות אלו. מרביתם הם גידולים שפירים, וחלקם ממאירים. מקורם של גידולי הרקמות הרכות הם בתאים מזנכימיים, שעוברים תהליך של התמיינות לסוג שונה של תא. סוג ההתמיינות יהיה גם סוג הגידול: למשל, גידול של רקמת השומן, שריר, עצב, מעטפת השריר וכו׳ – ממאיר או שפיר.
גידולי רקמות רכות וההליך הטיפולי הנדרש במקרים כאלה
שכיחותם של גידולי רקמות רכות עולה עם השנים. גידולים אלה נפוצים יותר אצל גברים, בהשוואה לנשים, וגם אצל מבוגרים. הסיבות להופעתם הן רבות. במקרים מסוימים העניין הוא תורשתי, במקרים אחרים חשיפה לקרינה או לחומרים מסרטנים. זיהומים נגיפיים, הפוגעים ומדכאים את המערכת החיסונית, יכולים גם הם לגרום לגידולים ברקמות הרכות. את הגידולים האלה מגלים לרוב כאשר מופיע גוש באזור הפנים, הגולגולת או הצוואר. הגוש פעמים רבות איננו מלווה בכאב או גורם לבעיה תפקודית כלשהי, אך במצבים מסוימים הוא עשוי לגרום לכאב ולתסמינים נוירולוגיים מקומיים (למשל, לחיצה עליו, אם הוא נמצא מעל העצבים) תגרום לחוסר נוחות ורגישות באותו המקום.
בעת זיהוי הגידול, ההליך הטיפולי המוצע יהיה ניתוח. ניתוחי רקמות רכות הן השיטה היחידה המוצעת כיום כדי להסיר גידולים אלה, כאשר במקרים בהם מדובר בגידולים ממאירים, משולבות יחד עם הניתוח שיטות טיפול נוספות, כמו כימותרפיה והקרנות. אופי הטיפול עצמו והשילובים השונים בין האפשרויות הקיימות נקבעים בהתאם לסוג הגידול, למיקומו וגם למידת התפשטותו בגוף. נכון להיום, ובעיקר בזכות המודעות הרבה, הגילוי המוקדם וגם שיטות הטיפול היעילות מאד, אחוזי ההישרדות במקרים של גידולי רקמות רכות, הם גבוהים ואפשר, לאחר הניתוח, להמשיך וליהנות מאיכות חיים גבוהה ומבריאות מלאה.
כמה מילים על הניתוח עצמו
בעת גילוי הגידול, יישלח המטופל לרופא המנתח על מנת לבחון את סוגי הניתוח האפשריים. מטרתם העיקרית של ניתוחי רקמות רכות היא הסרת הגידול בשלמותו, לרבות השוליים הבריאים שלו, כלומר אלה שאינם כוללים את הרקמה הסרטנית. הסרת שוליים אלה חיונית מאד והיא זו שיכולה למנוע בעתיד את הופעתו של הגידול בשנית (כאשר זהו גידול סרטני). מכיוון שגידולים אלה יכולים להופיע באזורים שונים בראש ובצוואר, ישנה חשיבות רבה מאד לפנייה לכירורג, המתמחה בהסרת גידולי רקמות רכות באותו אזור על מנת להגיע לתוצאות הרצויות. הניתוח לרוב נעשה תחת הרדמה מלאה וכלל גם אשפוז לאחר מכן. החזרה לשגרה תלויה במידת מורכבות הניתוח, כמו גם מיקומו של הגידול עצמו. לאחר תקופה מסוימת (נקבע על ידי המנתח) יש להגיע לביקורת כדי לבדוק את המקום שבו בוצע ההליך. מכיוון שמדובר בניתוח, הליך פולשני, ייתכנו סיבוכים שונים, אם כי אלה נחשבים לנדירים מאד. דימומים, זיהומים ופגיעה עצבית הם אפשריים. בכל מקרה של הופעת סיבוך כלשהו שאיננו חולף ואף גובר, חשוב לפנות בהקדם אל הרופא המטפל לקבלת מענה מתאים.
פרופסור דן פליס, מומחה לאף אוזן גרון, מתמחה בין היתר גם בניתוחי רקמות רכות בראש ובצוואר. ככזה, מבצע פרופסור פליס לא מעט ניתוחים מסוג זה במהלך השנה ועושה זאת ביד מיומנת ובאופן מקצועי. הניסיון הרב שלו והיכרותו הרבה עם התחום הפכו אותו לאחד המובילים בתחומו בארץ ובעולם. למידע על הניתוח עצמו ולפרטים נוספים חשובים, התקשרו לטלפון 077-2305161