גידולים בחלל הפה יכולים להופיע באחד (או יותר) מאיבריו ולרוב נדרשת כריתתם המלאה. מקורם יכול להיות בשפתיים, ברצפת הפה, בלשון, בחניכיים או בחך הקשה. הסיבות להופעתם יכולות להיות רבות וישנם מגוון של טיפולים המותאמים לסובלים מהם. כריתת אברי חלל הפה היא הליך כירורגי פולשני, המתבצע פעמים רבות במקרים של גידולים סרטניים באחד מאברי הפה, כאשר טיפול אחר נמצא כלא יעיל או כפחות מתאים לאופי וסוג הגידול.
מתי מבצעים את הכריתה
במקרים של גידולים סרטניים לרוב, כריתה היא הדרך היחידה להרחיק באופן פיזי, מדויק ומלא את אותה רקמה (גידול סרטני) לא רצויה. כריתת האיבר שעליו "התיישב" הגידול עשויה, במקרים אלה, להיות הדרך היחידה להציל את המטופל ולהבטיח החלמה מלאה. ישנם כיום טיפולים נוספים, המוצעים גם הם במקרים של גידולים בחלל הפה, כמו טיפולים כימותרפיים, הקרנות וגם טיפולים משלימים מסוגים שונים. כאשר מנסים את אחד מהם ומגלים כי הוא איננו השיג את התוצאות הרצויות, או כאשר לאור אופיו של הגידול, מיקומו וגם המאפיינים שלו יש צורך בכריתה מלאה, אין מנוס מכך.
הסיבות להופעת גידולים בחלל הפה המצריכים כריתה
הסיבות להופעת גידולים בחלל הפה, ובמיוחד כאשר אלה גידולים סרטניים, יכולות להיות רבות. במקרים של סרטן, הסיבות הן עישון, שתייה חריפה, מערכת חיסון פגועה, מחלות דלקתיות בחלל הפה המתפתחות לאורך השנים ועשויות להפוך לסרטניות וגם פצעים כרוניים המשנים את אופיים. לעיתים, גופים זרים, המושתלים בחלל הפה, כמו שתלי שיניים ואפילו פלטות לשיניים יכולים לגרום להיווצרות גידולים באזור חלל הפה. חשיפה רבה לשמש גם היא מהווה גורם סיכון, ובמיוחד לשפה התחתונה.
טיפולים
תכנון כריתת הגידול עצמו, ולעיתים רקמה נוספת מסביבו, וכן ניקיון בלוטות הלימפה הצוואריות (כריתה צווארית)- נקבע בהתאם לאופי ולשם המחלה. גידולי לשון, למשל, מצריכים לרוב ניתוח גדול יותר ולעיתים הסרה של חלק מהלשון.
כיום משתמשים בטכניקות להשתלת רקמות מאיברים אחרים (יד או רגל) אשר מחליפות את הרקמות החולות הנכרתות. התוצאות האסטטיות והפונקציונליות מצוינות. השתלות אלה נקראות ״מיתלים חופשיים״ לניתוח זה השלכות רבות עמו שינוי בדיבור או קשיי בליעה, אך אין ספק שזה הליך מציל חיים.
כדאי לזכור
כמו בכל הליך פולשני ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בכריתת איבר, חשוב לקחת בחשבון את הסכנות ואת הסיבוכים האפשריים. כיום, ובייחוד לאור הידע הרב בתחום וניסיונם של רופאים מנתחים מומחים, ניתן להגיע לתוצאות משביעות רצון ומבלי שתפגע איכות חייו של העובר את הניתוח. יחד עם זאת, כריתת איברים עשויה להיות מלווה בחוסר נוחות רבה בהמשך ובמוגבלות מסוימות. חשוב לזכור, שזוהי, לרוב, הדרך היחידה למנוע את התפשטותו של הגידול לאיברים סמוכים, המהווה סכנת חיים ממשית. מסיבה זו מומלץ מאד במקרים של גידולים בחלל הפה, סרטניים או אחרים, לפנות אך ורק למומחי אף אוזן גרון, לכירורגים המתמחים בניתוחי כריתת אברי חלל הפה ובעלי ניסיון של שנים בתחום. כך, הסיכוי לסיבוכים ובעיות אחרות נמוך יותר והמענה מדויק ונכון יותר.
פרופסור דן פליס, מומחה לאף אוזן גרון, הוא הכתובת המתאימה לפנות אליה כדי לעבור הליך של כריתת אברי חלל הפה בשל גידולים באברי הפה השונים. למידע על ההליך עצמו ולפרטים נוספים חשובים, התקשרו לטלפון 03-6099190